Ви є тут

Багатство італійської кухні

01.04.2020

Італійська кухня стала найбільш відомою у всьому світі. Хоча б один італійський ресторанчик або піцерія є в кожному місті в будь-якій країні. І це недивно, адже її страви настільки смачні та різноманітні, що змогли завоювати серця гурманів найрізноманітніших національностей. Далі на bestrest.

Особливості італійської кухні

Самі італійці дуже трепетно відносяться до харчування, до їжі, до ресторанів та національних страв. Для них найважливішим в цій справі є не тільки дотримання традицій, але й те, щоб всі продукти, з яких готують ту чи іншу страву, були максимально свіжими та якісними.

Ще з кінця XIX століття прийнято вважати, що італійська кухня – це справжнє мистецтво. В ті часи відомий кухар Артузі склав свою італійську книгу рецептів, яка і по сьогодні є основою для кожного кухаря, що поважає себе. Але якщо спочатку в ній було 1800 рецептів, то з кожним роком його учні та послідовники додають щось своє, оскільки полюбляють експериментувати зі смаками та продуктами.

Сама культура харчування в Італії відрізняється від інших країн. Сніданок тут може складатися тільки з капучино та печива. А ось на обід уже сідають за стіл та їдять ґрунтовно. А поїсти італійці люблять. Причому роблять це завжди за великим сімейним столом або в ресторані в колі друзів чи навіть колег по роботі. Вони не поспішають, їдять розмірено та в цей час ведуть приємні світські бесіди.

Обід зазвичай у італійців складається з першої страви, яка необов’язково повинна бути супом. Це може бути і паста або щось м’ясне. А на друге подають різотто, салати та інші національні страви по смаку. І кожен прийом їжі у них закінчується фруктами, десертами, солодощами, морозивом тощо.

І обов’язково кожен прийом їжі доповнюється смачним вином. Італійці впевнені, що легкий аперитив перед трапезою допомагає підвищити апетит, а після неї допомагає краще її засвоїти. Залишитися голодним в Італії або дотримуватися дієти тут практично неможливо.

Регіональні традиції

Італійська кухня є поєднанням найрізноманітніших традицій, які зародилися в різних регіонах країни. Кожна провінція відрізняється чимось своїм, а її страви та продукти, що використовуються та їх поєднання не схожі на сусідів. Тож гастрономічний тур по Італії повинен включати в себе усі області, щоб скласти повне уявлення про те, де і що готують краще за все.

Варто відмітити, що в залежності від регіону, відрізняються і основні продукти, що використовуються, характерні саме для тих земель, де проживають люди. А вони сильно відрізняються між собою по різних показниках. Наприклад, на півночі країни частіше надають перевагу м’ясним стравами та іншим продуктам тваринного походження – вершковому маслу, жиру тощо. А на півдні країни не уявляють собі життя без морепродуктів, що досить очевидно з огляду на близькість стількох морів.

Так, столицею піци, що полюбилася усьому світу, є Неаполь. Саме тут знають, як з простого коржика з тіста та мінімальної кількості інгредієнтів зробити приголомшливу смачну та хрустку піцу. Смачніше неаполітанської піци не буває.

Долина Аоста порадує найпростішими стравами і за основу тут завжди обирають ситний суп з різними складниками. Тут же прийнято готувати і копчені м’ясні вироби. Нерідко для приготування щоденних страв використовують річну рибу, наприклад, форель.

А в П’ємонті м’ясо вже будуть не жарити або запікати, а томити на повільному вогні багато годин підряд, від чого воно буде мати зовсім інший смак. Подають його з різними соусами – від гострих до солодких. Також тут часто використовують і відомі на весь світ трюфелі. Для більш дешевих варіантів беруть інші гриби.

В Південному Тіролі та Трентіно надають перевагу будь-якому копченому м’ясу – від гусятини до конини та додають його в різні супи, салати, пасту. До слова, найоригінальніші та незвичні супи готують саме в Тіролі.

Головним же інгредієнтом регіону Венето є рис та велика квасоля. Тому тут більш відомі варіанти різотто, яке готується з додаванням овочів, спецій, морепродуктів та навіть вина. А в регіоні під назвою Фріулі-Джулія-Венеція краще за все готують поленту – кашу-пудинг із кукурудзяної муки. До неї можуть подати найрізноманітніші м’ясні добавки.

Ломбардська кухня дуже різноманітна. Але більш за все туристів вражають приготовані у фритюрі або в томатному соусі вугрі, карликові сомики та жаби. Це справжня екзотика для приїжджих. А усім відомі бальзамічний укус, пермська шинка та найсмачніша свинина беруть свій початок в регіоні Емілія-Романья. Це справжній кулінарний центр Італії, з якого і слід починати своє знайомство з італійською кухнею.

Тосканська кухня більш проста в приготуванні. Навіть до біфштексу не подають нічого зайвого, окрім оливкової олії, солі та перцю. Але всюди, де тільки можна додають різноманітні трави та спеції. Дуже смачні в Тосканії солодощі – мигдальне печиво та різдвяний пиріг.

Умбрія відрізняється найсмачнішою оливковою олією вищого ґатунку та трюфелями. Також вважається, що саме цей регіон є батьківщиною кращої свинини в світі. А в Марке, що знаходиться ближче до моря, готують неймовірний суп, що складається з тринадцяти різних сортів риби. Але більш за все тут полюбляють фарширувати все підряд – від риби до голубів.

Холодні регіони Молізе та Абруццо відомі вогняними гострими стравами, оскільки частий холод та мороз змушують їх придумувати, чим би зігрітися та розігнати кров. А ось кухарі Апулії порадують туриста кулінарними досягненнями з різноманітних морепродуктів. Також дана кухня включає овочі, які часто сушать та консервують.

На Сицилії більше орієнтуються не стільки на певний вид продукту або його приготування, скільки на ефектну подачу страви. Навіть макарони чи морозиво тут виглядаються розкішно та багато. А на Сардинії варто обов’язково скуштувати молочне порося та овечий сир.

Страви та продукти, родом з Італії

Зібрати воєдино усі традиції різних провінцій Італії досить складно. Але є продукти та страви, які стали відомими на весь світ та користуються популярністю в різних куточках планети. Перерахуємо найпопулярніші з них.

Піца

Готувати її смачніше, ніж в Італії не можуть ніде. А готувати її краще, ніж в Неаполі не здатні навіть в найкращих районах країни. Справжню піцу роблять тільки в дров’яній печі. Спочатку це був простий коржик з особливого тіста, з додаванням помідорів та сиру. І тільки потім почали додавати до неї різні інгредієнти, що, правда, не завжди добре відображається на її смакових характеристиках. Але завдяки цьому піца завоювала серця усіх людей на планеті, оскільки її можна зготувати з тими складниками, які подобаються конкретній людині.

Паста

У нас прийнято називати їх макаронами. Варто відмітити, що в Італії це не шкідливий продукт, а навпаки корисний, хоч і калорійний, оскільки всі види пасти готуються тільки з борошна грубого помелу твердих сортів. Вони бувають різних видів – від тонких та довгих спагеті до найрізноманітніших форм у вигляді черепашок, трубочок, спіралей, бантиків, невеличких пельменів або листів лазаньї тощо. У кожної пасти є своя назва.

Але найголовніше в даній страві по-італійськи є те, як її подають. Тут до неї завжди додають якийсь соус. А саме від соусу залежить калорійність страви, її смак та багатство. Їх готують з м’яса, риби, морепродуктів, овочів, з величезним додаванням спецій тощо. Існує не менше тисячі рецептів соусів, що використовуються італійськими кухарями.

Супи

Частіше за все споживаються італійцями на вечерю. Але і самі супи відрізняються від звичних нам. Найпопулярнішим тут вважається суп «мінестроне», який складається з семи видів м’яса, семи овочів та семи приправ. Більш простим варіантом є овочевий весняний суп, хоча в деяких закладах його можуть приготувати із замороженої суміші.

М’ясні вироби

Італійці вважаються справжніми майстрами в приготуванні м’яса найрізноманітніших видів та сортів. Тут в хід іде не тільки краща в світі свинина, але і яловичина, телятина, навіть голуби, конина тощо. В різних регіонах надають перевагу своїм традиційним варіантам його приготування – варити, жарити, коптити, томити, запікати, в’ялити тощо.

Саме в Італії ви спробуєте неймовірні ковбаски, найсмачнішу шинку, незвичайну нарізку, кращу салямі, різноманітні сосиски та неперевершений окорок. Важливо, що італійці готують подібні м’ясні вироби, на відміну від наших виробників, тільки зі свіжих продуктів найвищої якості.

Різотто

Популярна страва, що подається на друге. Її їдять на обід або на вечерю, а готують на основі рису. Зазвичай до нього додають багато спецій, м’ясо або рибу, креветки, гриби, різноманітні овочі та заправляють сиром та вином. Хоча в залежності від провінції та вподобань кухаря, а також від регіону варіації рецепту можуть змінюватися.

Сири

Італійські сири часто порівнюють із французькими. І дійсно ці дві країни змагаються між собою за право зайняти перше місце по якості та смаковому різноманіттю сирної продукції.

Але саме Італія є батьківщиною для таких відомих сортів як пармезан, моцарелла, маскарпоне, горгонзола тощо. Їх додають тут практично у всі страви в тертому або дрібно порізаному вигляді. А на святковому столі може стояти нарізка з найрізноманітніших сортів.

Десерти та морозиво

По десертам італійської кухні можна скласти окрему книгу. Це найсмачніші страви, які подобаються усім та зробили кухню Італії одною із найпопулярніших у світі. Найвідомішими та улюбленими вважаються:

  • панеттоне – великі кекси, схожі на нашу паску, приготовані з дріжджового тіста з додаванням родзинок, кураги, цукатів та інших інгредієнтів, политі зверху глазур’ю;
  • тірамісу – найсмачніший найніжніший десерт, який намагаються подавати в кожному кафе та ресторані, але тільки в Італії його готують по-справжньому смачно;
  • торт з мигдалем;
  • різні види печива;
  • міланські булочки з виноградом або іншими фруктами по сезону.

Але найвідомішим стало італійське морозиво. Причому воно може відрізнятися по смаку в різних закладах навіть одного міста. Його готують по старовинним рецептам з натуральних та свіжих продуктів в домашніх умовах. Смаки та форма подачі можуть бути найрізноманітнішими. Найменша порція складається з двох значних по розміру кульок, а найбільша називається «екстра гранде» і може важити до 400 грам.

До морозива тут подають різні солодкі соуси, посипають його горішками, додають фрукти, печиво, тертий шоколад або кусочками, кавові добавки, збиті вершки тощо. Щоб спробувати усі варіанти, що продаються в межах Італії, знадобиться не один тиждень. А в Палермо подають його на сніданок одразу у булочці!

Кава

Окремо варто відмітити італійську каву. Саме Італія є її батьківщиною, оскільки тут приділяли найбільше уваги її ідеальному приготуванню. Навіть в найпростішому та віддаленому від мегаполісу закладі Італії подають каву в рази смачнішу, ніж навіть в вишуканому ресторані нашої країни.

Але будьте готові до того, що, наприклад, еспресо тут сильно відрізняється від звичного для нас. Воно настільки міцне, що до нього необхідно додатково замовляти воду, інакше проковтнути настільки гіркий та міцний напій ви не зможете. На сніданок прийнято пити капучино, а ось замовляти його після опівдня вважається поганим тоном.

Спиртні напої

Окремої уваги заслуговують вина Італії. Кажуть, що кожну четверту пляшку виготовляють саме тут. Італійські вина вважаються одними з найсмачніших та кращих в світі. А самі італійці вживають їх потрошки, але практично з кожним прийомом їжі.

Сортів вина тут дуже багато – білі, рожеві, червоні, сухі та напівсухі, напівсолодкі та десертні, газовані та ні. Кожна провінція відома своїми традиційними рецептами, отже варто спробувати різні вина, побувавши в різних регіонах країни.

Але Італія відома не тільки винами. Тут також готують смачне і оригінальне пиво, лікер з мигдальним присмаком Амаретто, виноградну горілку граппу, а також популярний напій з кислинкою – Лімончелло. І повірте, навіть в найпростішому та найдешевшому магазині можна за декілька євро придбати смачне італійське вино або лікер, що вам подобається, хорошої якості.