На просторах СНД поширена помилкова думка про те, що всі види сирів з цвіллю це щось заморське і не дуже смачне. Однак це не так. За оманливим виглядом цвілі криється цілий світ, відкриває абсолютно нові смакові відчуття. Давайте спробуємо дізнатися трохи більше про цих загадкових сирах і розберемося з чим вони добре поєднуються. А дізнатися більше від експертів ви завжди можете на зайшовши на сайт procheese, місце, де збираються поціновувачі світу сирів.
Навіщо їсти сир з цвіллю?
Перше питання, яке виникає у людини, яка чує про сир з цвіллю - "Чи не шкідливий він?". Відповідь ні! І навіть навпаки, сир з цвіллю містить корисні елементи.
В першу чергу, саме через цвіль, сир краще засвоюється організмом. У цих сирах використовується незвичайна цвіль, а спеціально контрольована. Наприклад, для вирощування білої скоринки на сирах, використовуються Penicillium camemberti і / або Geotrichum Candidum, які процвітають в певному мікрокліматі.
Для сирів з блакитною пліснявою, використовується штам бактерій Penicillium roqueforti або Penicillium Glaucum, які абсолютно безпечні для людини. Більше про етапи виробництва сиру можна дізнатися в блозі procheese.
Види сирів з пліснявою
Сири з білою цвіллю. Відмінною рисою цього сиру можна вважати м'яку, приємну на дотик білу цвіль, яка покриває всю поверхню сиру. Такий сир обов'язково слід споживати з скоринкою, адже саме вона надає вишуканий смак всьому сиру. Аромат може нагадувати осінній ліс, з насиченою палітрою ноток.
Флагманами сирів з білою цвіллю вважаються сир брі та камамбер. Сир брі краще споживати коли він кімнатної температури. Також він відмінно пасує для супів і випічки.
Камамбер ж, виділяється насиченим жовтим кольором і виразним запахом цвілі. За структурою сирного тіста - жирний і щільний. На смак злегка солонуватий, із-за чого відмінно підходить для смаження.
Сири з зеленою цвіллю. Найвідомішим сиром з цим видом цвілі законно є дор блю, рецептура якого до нашого часу тримається в секреті.
Дор блю виділяється схожістю з вершковим маслом, з прожилками зеленої цвілі, відтінок яких нагадує смарагдовий колір. Даний сир відрізняється універсальністю в плані поєднання і відмінно підходимо для інших страв.
Сири з блакитною пліснявою. Цвіль в цьому сирі поширена всередині продукту. Смак може сильно відрізняться в залежності від використовуваного молока і ступеня визрівання. Одним з відомий представників є італійський сир горгонзола.
Горгонзола виробляється з коров'ячого молока, трохи жирна. Дуже добре підходить для піци, салатів і випічки. Смак може сильно відрізнятися, і якщо любите гостре, тоді "piccante" для вас. Подобається ніжний смак? Тоді пробуйте "dolce".
Якщо вас зацікавив цей матеріал, відвідайте каталог procheese, де можна купити і спробувати щось з величезної кількості різних сирів.