Ви є тут

Найстаріші винокурні світу

20.08.2021

Віскі здається суворим чоловічим напоєм. Але історії, які ховаються за кожною відомою віскікурнею, можуть позмагатися зі сценаріями до голлівудських фільмів. Маленькі підприємства, роки, що проходять від задумки до появи першої пляшки віскі, життя цілих поколінь зі своїми драмами. Але люди, які вірять в свою ідею і працюють на неї, домагаються успіху і залишаються в історії. Віскі Glenfarclas, наприклад, відоме тим, що за всю історію існування лише раз змінило етикетку. А існує ця гуральня з 1836 року. Назва перекладається як "долина із зеленою травою". Характерною особливістю цієї марки є контроль якості після кожного з виробничих етапів. І це ще не найстаріші хранителі традицій древньої і класичної віскікурень.

Найстарші на ринку: що цікавого зберігають їх виробництва?

Подивимося, хто ж лідирує в списку довгожителів серед виробників класичного віскі:

  1. Пальму першості утримує Bushmills. Компанія існує з 1608 року. Понад 400 років шанувальники насолоджуються смаком віскі, виготовленим за унікальною технологією. Це єдина історична віскікурня в Ірландії і найстаріша в Європі.
  2. Hankey Bannister була створена в 1757 році і отримала свою назву від прізвищ засновників.
  3. Марка Jameson відома ще з 1780 року. Це найбільш відомий ірландський віскі в світі. Технологію виробництва не змінюють вже 200 років. На етикетці зображений герб родини засновників.
  4. Chivas Regal - не менш відома шотландська марка. Компанія була створена братами Чівас в 1801 році. Віскі цієї марки щільно влаштувався в преміальному сегменті.
  5. The Macallan отримали дозвіл на виробництво віскі в 1824 році. Компанія потрапила в Книгу рекордів Гіннеса за продаж вінтажної пляшки віскі. Сума угоди склала близько 250 тисяч фунтів.
  6. Ballantines. Шотландська компанія, заснована в 1827 році. На даний момент входить в світову трійку за обсягами щорічних продажів.
  7. Tullamore Dew. Винокурню побудували ще в 1829 році Майкл Маллен. Одне з найвідоміших ірландських віскі. Цінителі особливо відзначають напій з 12-річною витримкою.
  8. Glenmorangie - одна з найменших шотландських віскікурень. Датою її заснування вважається 1843 рік. Відома тим, що використовуються найвищі перегінні апарати в Шотландії. Входить до складу великого холдингу LVMH.
  9. Johnnie Walker. Реалізується близько 130 мільйонів пляшок на рік. Найбільш продаваний віскі в світі. Заснована компанія в 1867 році і з тих пір упевнено займає лідируючі позиції на ринку віскі. Під цією маркою випускають недорогі купажі і напої преміум класу. Цікаво, що віскі носить назву за кольором етикетки. Такий хід придумали власники в 1909 році.
  10. White Horse виробляє віскі з 1883 року. Сім'я засновника володіла таверною з однойменною назвою. На честь неї і назвали компанію. На логотипі той самий білий кінь, про який йдеться в назві. Дата тисяча сімсот сорок два, яка також присутня на етикетці, є роком створення таверни, а не віскікурні.

Таким чином виглядає ТОП-10 найстаріших віскікурень світу. Саме ці компанії виробляють напої з ім'ям і з історією.