Ви є тут

Як пити каву: культура вживання найпопулярнішого напою у світі

12.11.2021
Как пить кофе: культура употребления самого популярного напитка в мире

Кава - напій, улюблений багатьма. Це ідеальний варіант для романтичного чи ділового побачення, дружніх посиденьок, робочих зустрічей чи тихого вечора наодинці із собою та книгою. Як правильно пити каву, щоб отримати від неї не лише насолоду, а й користь, розкажуть найкращі бариста України.

Оптимальний час для кави

Ароматний напій найкраще пити у першій половині дня. Найпізніший час для нього – 15:00–16:00. Якщо випити каву пізніше, вона може спровокувати безсоння, оскільки сильно тонізує.

До речі, доведено, що маленька чашка кави, що випивається один раз на день протягом усього життя, запобігає хворобам Альцгеймера та Паркінсона, стимулює діяльність головного мозку.

Вранці каву краще випити лише за годину після пробудження і лише на голодний шлунок. В іншому випадку напій може спровокувати печію.

Як правильно пити каву

Існує непорушне правило: кожен ковток кави супроводжується ковтком чистої води. Про це знають як досвідчені бариста, так і затяті кавомани. Вода у разі виконує відразу кілька функций:

  • дозволяє повніше та яскравіше розкрити смак ароматного напою;
  • захищає слизову від опіків, якщо кава занадто гаряча;
  • обполіскує зубну емаль і запобігає утворенню кавового нальоту на зубах;
  • розбавляє кислоту в шлунку, знижуючи її концентрацію та забезпечуючи безпеку для слизової оболонки головного травного органу;
  • захищає організм від зайвої втрати вологи, оскільки кава славиться властивостями, що зневоднюють.

З чим пити каву

Якщо ви хочете насолоджуватися улюбленим та ароматним напоєм не тільки у найближчій кав'ярні чи ресторані, але й отримувати задоволення вдома, варто купити кавоварку. Хороший апарат потішить вас ароматним еспресо, американо, капучіно або латте і навіть приготує напій потрібної температури:

  1. Еспресо чи американо можна пити як у чистому вигляді, так і з різними добавками. Найпопулярніший - молоко. Однак досвідчені бариста рекомендують замінювати його вершками, оскільки при попаданні в гарячий напій молочний білок згортається, тоді як жирні вершки зберігають свою структуру та покращують смак кави.
  2. У улюблений напій можна додати спеції: корицю, гвоздику, трохи чорного меленого перцю. Вони не тільки зроблять смак кави оригінальною, але навіть у деяких випадках допоможуть захиститись від простудних захворювань (наприклад, при переохолодженні).
  3. Ще один оригінальний варіант добавки до кави - часточка лимона. Вона зробить смак напою незвичайним та навіть екзотичним.
  4. У каву можна додати деякі види алкоголю: коньяк, ром, бренді, лікер. Але пам'ятайте, що такі напої слід робити тільки для дорослих.

Найкращі сорти кави для домашнього та ресторанного використання – робуста та арабіка. Якщо змішати їх, вийде напій із приголомшливим смаком та ароматом.

І пам'ятайте: готовий напій найкраще пити із тонких порцелянових чашок. Це не лише естетично, а ще й дозволяє довше зберегти температуру напою.